گریس , قیمت انواع گریس صنعتی Grease , رنگ گیریس چه تاثیری بر روان کار دارد؟ : استفاده از گریس به منظور روان کاری از سابقه ی طولانی برخوردار می باشد که بنا به شواهد موجود در دوران مصر باستان و حتی پیشتر از آن زمان نیز مورد استفاده در روان کاری قرار می گرفت . پیشرفت ها و تحولات بزرگی که درباره ی انواع مختلف گریس , تا قرن نوزدهم که تا پیش از کشف نفت خام بود با دقت کافی مورد ثبت قرار نمی گرفت . گریس های روان کاری را بر مبنای زبری , نرمی و غیره …., در فضای ارزیابی و مورد آزمایش قرار می دادند .

در این دو قرن اخیر و علی الخصوص در این چند ده سال در زمینه ی توسعه و تحول عظیم انواع مختلف گریس ها از جمله گریس های پایه ی لیتیوم و یا گریس های لیتیوم کمیلکس – گریس آلومینیوم کمپلکس – گریس کلسیم سولفات – گریس باریم کمپلیکس – گریس پلی اوره و بسیاری از گریس های دیگر در این سالهای اخیر رشد و پیشرفت روز افزونی داشته است که واقعا قابل چشمگیر و ستودنی می باشند . جالب است که بدانید گریس های روان کاری امروزه هم در مبنای زبری و نرمی و یا بوی خود مورد قضاوت قرار دارد .

با این حال تاثیر این عوامل بر سرویس دهی و کیفیت گریس ها تاثیر چندانی ندارد . هر چند که عواملی که بر کاربرد گریس ها تاثیر فراوانی دارد اغلب نادیده گرفته می شوند . عواملی همچون قوام و دوام مکانیکی – توان تحمل فشار – مقاومت در برابر آب – پایداری در برابر اکسیداسیون و همچنین ماندگاری و مقاومت آتن در دماهای بالا و بیشتر که چنانکه گفته شد بر عملکرد مثبت گریس ها تاثیر منفی دارد , دیده نمی شود .

قیمت گریس

قیمت گریس

تعریف گریس

برای اینکه بدانیم گریس چیست باید در ابتدا آن را تعریف کنیم . گریس به ماده ی جامد یا نیمه جامدی گفته می شود که دارای گرانروی زیادی است و از مشتقات ترکیبی چند صابون یا نفت به وجود آمده است . در ساختار این ماده از پرکننده های استفاده شده است که به قطعاتی که متحرک هستند و با فشار زیادی کار می کنند بچسبد و جدا نشود .

  • خواص فیزیکی گریس
  • گریس ها چه کاربردی دارند به عبارتی نوع کاربرد آن ها
  • مواد افزودنی استفاده شده در آن ها
  • گریدهای گریس
  • حداقل و حداکثر دمای مجاز عملیاتی

طرز تهیه گریس

برای تهیه ی گریس ها ابتدا باید قلیای فلزی ( کلسیم, سدیم , لیتیم) و سپس صابون های فلزی که ترکیبی آمینو اسید دارند را تهیه کرده و بعد از آن در دستگاه مخصوصی روانساز به آن ها می افزایند.

استفاده از گریس و کاربردهای آن

گریس اکثرا بیشتر در مواقعی استفاده می شود که به طور دایم نتوان از روانسازهای مایع استفاده کرد و یا در صورت استفاده مقرون به صرف نیست . گریس ها یک تفاوت اساسی با رورن ها دارند آن هم این که پاک کنندگی وخنک کنندگی ندارند. با این همه نیروهای محرکه بدون گریس ها قابلیت استفاده را ندارند . گریس ها با اینکه در قیاس باگریر روانکارها مصرف کمتری دارند ولی از جایگاه بالایی برخوردارندو نمی توان به جای آن ها از مواد دیگری استفاده مواقعیگریس ها یک نقطه ضعف اساسی که دارند این است که در زمان کارکرد خنک کننده نیستند.

موارد مصرف گریس

  1. گریس ها سبب کاهش هزینه در مصرف می شوند زیرا تعداد دفعات روانکاری با آن ها در مقایسه با روغن ها کمتر است و توجه بهداین مسئله زمانی اهمیت پیدا می کند که دسترسی به ماشین آلات سخت تر باشد مانند : بلبرینگ هایی که در دسترس نیستند , خطوط محرکه و … گریس سبب خروج برخی مواد اضافه شده و یک مانع اساسی برای ورود گرد و خاک محسوب می شود.
  2. اگر با گریس روانکاری انجام دهیم در هزینه ی کاسه نمدها و آب بندی قطعات صرفه جویی کرده ایم و کاسه نمدهایی که به وسیله ی روغن آب بندی می شوندچون اصطکاک بیشتری با قطعات پیدا می کنندسبب هدر رفتن نیروی بیشتر می شوند. طول عمر گریس به نسبت روغن بالاست و به طوری که طول عمر گریس با قطعه یکی است .
  3. اگر روانکاری را با گریس انجام دهیم چون دوام و ماندگاری بیشتری دارند سبب طول عمر بیشتر قطعه نیز می شوند.
  4. اصطکاک متر در زمان به راه اندازی دستگاه دارند
  5. سبب حل مشکل روانکاری در مجاورت آب شده اند
  6. گریس ها در دماهای بسیار بالا, شوک های مداوم , سرعت پایین, فشار زیاد کار می کنند.

تاثیر رنگ بر عملکرد گریس های روان کاری

امروزه در بازار انواع مختلفی از گریس های رنگی وارد بازار شده اند که به راحتی قابل دسترسی می باشند . این گریس ها که در بازار در دسترس می باشند عبارتند از ” گریس های سفید – سیاه – آبی – سبز- بنفش – قرمز – شفاف – زرد و طلایی و گریس های غیره ….., در کل نظرات و تصورات مختلفی در مورد رنگ گریس های وجود دارد . اگر قصد داشته باشیم در باره ی رنگ گریس ها به طور خاص بحث کنیم , گریس سفید رنگ نتن می دهد که این رنگ گریس در ماشین آلات صنایع غذایی قابل استفاده می باد .

این در حالی است که گریس های سیاه رنگ , گریس های مولی و یا گرافیتی می باشند که به منظور استفاده در شرایط کاری دشوار مورد استفاده قرار می گیرند . گریس هایی که به رنگ قرمز هستند نشان دهنده ی این نکته می باشند که این گریس ها برای استفاده در مکان های با دماهای بالا مناسب می باشند . همچنین برای دماهای پایین نسبت به تناسب گریس ها , گریس آبی رنگ و برای سازگاری گری.س با محیط زیست از رنگ سبز استفاده می کنند . با این حال هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد .در باره ی تاثیر رنگ بر روی خصوصیت ها ی گریس ها نتایج جالبی به دست آمده است .

سفید کننده های گریس های صنعتی

امروزه سفید کننده های دی اکسید تیتانیوم (Tio2) و اکسید روی ( Zno) از رایج ترین سفید کننده هایی که به منظور سفید کرددن رنگ گریس های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد , به شمار می آید . معمولا این گریس ها به شکل پودرهای جامد به کار برده می شود در گریس های روان کاری , میزان این ترکیبات از نیم الی 10 درصد و حتی بیتر می تواند در حال تغییر یابد . البته این متغییر بودن بودن میزان بستگی زیادی به نوع سایز و اندازه ی مواد اولیه که در ترکیب پایه ی گریس مورد استفاده قرار می گیرد دارد .

اخیرا با تحقیقاتی که صورت گرفته است , در گریس های پایه ی لیتیوم – لیتیوم کمپلکس و کلسیم سولفونات , درصد های متفاوتی از دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی , را مورد استفاده قرار می دهند . که این سفید کننده ها تاثیر زیادی را بر روی بعضی از ویژگی های گریس , همچون نقطه ی ریزش – قدرت نفوذ – پایداری مکانیکی – خصوصیات ضد فرسایشی – میزان جداسازی روغن و سفت شدن در انبار مورد بحث و بررسی قرار گرفته شده است .

نتایج این تحقیقات و پژوهش در جدول شماره 1 نشان داده شده است . این جدول ثابت می کند که بر روی نقطه ی ریزش , افزایش دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی , تاثیر زیادی را ندارد . با این حال می توان افزایش قدرت نفوذ آن را با مقدار 5 درصد مشاهده کرد . از نظر پایداری مکانیکی که به حالت آزمایشی قدرت نفوذ بعد از 10000 بار ترزیق دوگانه صورت گرفته , زمانی که به سفیدکننده ها به مقدار بیش از 2 درصد اضافه شدند , در قیاس با میزان تغییر پس از 10000 بار ترزیق دوگانه , میزان متغییر بودن قدرت نفوذ آن پس از 60 بار ترزیق دوگانه بیشتر بوده است .

تابش آفتاب , گرما و آب

یکی از مواردی که در نگهداری گریس به طور معمول مهم می باشد , محیطی که در آن گریس نگهداری می شود می باشد . مثلا قرار گرفتن در معرض تابش آفتاب – گرما و آب به مقتضای کاربردی که دارد , نگهداری گریس در ظروفی که در شرایط خوب و ایده آلی نگهداری نشده باشند .

زمانی که گریس در برابر تابش مستقیم نور قرار گرفته باشد , گریس مورد نظر تدریجا رنگ خود را از دست داده و بی رنگ می شود و جذابیت اولیه ی خود را که در موقع تولید و یا بسته بندی داشته است از بین می رود , آب نیز یکی از عواملی است که می تواند بر روی رنگ گریس تاثیر منفی داشته باشد . برای نمونه می توان بر گریسی اشاره داشت که به مدت 24 ساعت بر روی آب شناور بوده است , این گریس علاوه بر اینکه حل نخواهد شد , بلکه رنگ آن نیز از قرمز به رنگ نارتجیی تغییر خواهد داشت رنگ grease در عملکرد کلی آن تاثیر جزیی دارد ..